marți, 17 noiembrie 2015

Copilul de azi, adultul de mâine




Specialiștii  în domeniu  afirmă că în copilărie se decide viitorul individului. Este știut faptul că doar comportamentul părinților este cel care-i educă pe copii, în special în prima copilărie, de aceea este de preferat ca părinții să fie ceea ce ar vrea să devină copilul lor.

Copiii pot deveni ”stâlpi” ai societății doar în condițiile în care vor cunoaște adevăratele valori ale unui om. Mediul este cel care își pune amprenta asupra comportamentului unui copil; dacă  micuții au un punct de pornire frumos, ei pot deveni adulții de mâine de care sa ne bucurăm, adulți manierați, buni, îngăduitori, iertători pregătiți să-și trăiască frumos viața; adulți ordonați, pregătiți să ajute; adulți pregătiți să-și joace propriul rol.

Orice părinte își dorește pentru copilul său să reușească în viață. Pentru a comunica eficient cu cei din jurul său și pentru a avea atitudine, este important ca ei să învețe cum să facă față momentelor tensionate și reacțiilor negative ale celor din jur. Părintele este un mare ajutor în această direcție. Este de la sine înțeles că ”cel mai important factor educațional este conversația din casa în care locuiește un copil”. (William Temple) Nu trebuie uitat că o comparație între copii face rău: devin frustrați și se simt nedemni. Copiii au nevoie să audă că adulții sunt mândri de ei, că suntem acolo, lângă ei, ca să-i susținem.

Libertatea de a alege este un dar prețios; desigur, îndrumarea către o anumită cale este binevenită, dar cu condiția să le explicăm variantele din care pot alege și ce implică acestea; apoi să aleagă ei, dându-și seama ce le place.

Școala este un alt factor care își pune amprenta asupra devenirii copilului. În majoritatea cazurilor, elevii sunt învățați că viața este o competiție și că trebuie să facă orice pentru a câștiga. Ca învățătoare, mă străduiesc să transmit elevilor punctualitatea; mizez pe dezvoltarea creativității, a socializării și a capacității de a separa răul de bine. Televizorul instigă, în opinia mea, la violență. Adesea atrag atenția părinților că desenele induc stări de nervozitate, violență, jigniri. De multe ori, copiii își imaginează că trăiesc în lumea desenelor și încearcă să-și creeze acea lume acasă, la școală, uitând să se adapteze realității. Învățarea și imaginea de sine se susțin reciproc, atunci când elevii se susțin unii pe alții ca individualități, în contextul unor relații de respect și apreciere reciprocă. Calitatea relațiilor interpersonale oferă copiilor acces la trăiri și comportamente pozitive. Modul de manifestare al profesorilor, stabilitatea, încrederea, sunt factori importanți în dezvoltarea sentimentului de  apartenență, acceptare și respect.

Da. Doar dezvoltându-se într-o familie și într-o societate cu principii sănătoase, copiii de azi pot deveni adulți care reușesc în viață. 

Înv. Ancuța Răcaru 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu