luni, 25 aprilie 2016

Copil educat. Copil fericit. Iată 10 principii!



Ești primul și cel mai drag educator al copilului tău. Deși nu este cea mai ușoară, este cea mai frumoasă responsabilitate din toate câte există. Ai lut în mâini și ceea ce modelezi este o adevărată operă de artă. Este ființa copilului tău, sufletul lui, gândirea și aspirațiile lui. Sensibilitatea ta, răbdarea și tactul, te vor ajuta să realizezi cel mai important proiect al vieții tale așa cum vei dori să-l vezi la maturitate. Ai avantajele vârstei și experienței procesului de educare prin care ai trecut și tu. Spre deosebire de momentul la care ai ajuns tu, copilul are nevoie să învețe totul. Folosește orice ocazie pentru a încuraja, a ierta și a oferi dragoste din belșug.

Fiecare copil are dreptul la cea mai aleasă educație
Fie că observi cu ușurință calitățile copilului tău, fie că sunt ascunse și trebuie depus efort pentru a le descoperi, copilul tău (și cel mic, și cel mijlociu, și cel mare) are nevoie de o  educație temeinică în toate domeniile vieții. De multe ori, istoria a dovedit că oameni puțin apreciați de educatorii lor au adus o contribuție neprețuită lumii în care au trăit. Pregătește-ți copilul pentru a atinge cele mai înalte ținte.

      Tratează-l pe copil așa cum vrei să fii tratată și tu
Oricât de mic sau mare ar fi, personalitatea copilului se află în formare și ceea ce scrii astăzi, va fi vizibil în viața de adult. Respectul pe care i-l arăți se va reflecta în relația cu tine, dar și cu cei din jur. Principiul ”tot ce doriți să vă facă vouă oamenii, faceți-le și voi la fel”, aplicat sistematic în relațiile cu cei mici, va avea efect atât în caracterul copilului, cât și în mediul în care va trăi el, prin influența pe care o va avea.

      Ceea ce facem este expresia a ceea ce suntem
Exemplul este irezistibil. Un comportament elevat și o atitudine onestă, care să reflecte principiile pe care le ai, va convinge și-l va ajuta pe copil să aleagă cu ușurință, dintre multele modele pe care le observă, pe cel corect. Politețea ta, demnitatea, blândețea ta și buna-dispoziție îi vor câștiga respectul și admirația, și le vei transmite, cel mai probabil și copilului tău.
   
    Oferă un mediu potrivit pentru dezvoltarea copilului
Privește lumea ca pe un manual și viața, ca pe o școală. Permite-i copilăriei acea simplitate firească ce o caracterizează. Păstrează-i prospețimea oferindu-i copilului experiențe normale pentru vârsta lui și familiarizează-l cu mici îndatoriri. Contactul cu natura și atmosfera caldă și plină de dragoste din familie îl vor ajuta să se deschidă spre lume. Încrederea ta în Dumnezeu și colaborarea cu El pentru ghidarea copilului pe drumul vieții îi vor  aduce siguranță și echilibru, creând cel mai potrivit climat pentru un destin nobil.

      Încurajează individualitatea, fortifică voința
Antrenează-ți copilul să gândească. Dezvoltă-i individualitatea și ajută-l să-și lărgească orizontul. Încurajează-l să aibă inițiativă, să-și asume responsabilități și să acționeze. Învață-l să ia decizii, analizând consecințele. Prezintă-i cât de valoroasă este voința, puterea dată de Dumnezeu pentru a fi stăpân, nu rob, peste împărăția din interiorul ființei.

Cooperarea, secretul echipelor funcționale
În activitățile zilnice, în planificările familiei, la treburile mai ușoare sau mai grele, implicarea copilului va avea rezultate imposibil de cuantificat pe termen scurt și lung. Va întări legăturile de familie, va încuraja respectul de sine și dorința de a fi de folos, va consuma excesul de energie și va crește aprecierea între membrii familiei. Și la acestea putem adăuga utilitatea practică a lucrurilor, dezvoltarea abilităților copilului, cunoștințele tehnice, organizatorice și de management dobândite din colaborarea cu cei mari.
  
      Autocontrolul
Viața, în ce privește experiența noastră profundă, este o cărare pe care fiecare merge singur. Nimeni nu poate intra pe deplin în viața noastră interioară. Mai devreme sau mai târziu, copilul va trebui să-și aleagă propriul drum, hotărând singur care-i va fi destinul. Dacă până la acest moment ne-am aflat în situația în care i-am dominat individualitatea, copilul se va confrunta cu o mare dilemă în a folosi libertatea de care dispune în afara controlului celor cu autoritate asupra lui.
Predarea autocontrolului poate părea o muncă dificilă, de durată, cu rezultate uneori greu de sesizat, însă pe termen lung va avea întotdeauna succes. Permite-i copilului să decidă, să acționeze, să greșească, să se evalueze, să se sancționeze chiar, și astfel încrederea pe care i-o acorzi și sentimentul onoarei îl vor ajuta să împlinească așteptările; acestea vor fi rezultatul alegerilor lui, nu al constrângerii.
Este riscant să-l lăsăm pe copil să decidă, dar este mult mai riscant să nu-l lăsăm.
  
      Dezvoltă binele, fără a atrage atenția asupra răului
Oricât de iresponsabil sau de răzvrătit ar fi, un copil îndrumat cu dragoste, cu stăpânire de sine și cu consecvență, va putea fi recuperat. Explicându-i blând unde este eroarea din gândirea lui și ajutându-l cu compasiune să depășească greșelile, copilul va ceda mult mai ușor decât dacă metoda folosită ar fi una mai dură. Arătându-i binele și zugrăvind înaintea ochilor copilului adevăratele frumuseți ale vieții, îi vom prezenta idealuri pe care cel mai probabil va dori să le atingă.
  
          Disciplinează corect
Creează reguli puține, clare și bine concepute. Veghează ca ele să fie aplicate imediat și respectate. Mintea învață să se adapteze la ceea ce este cu neputință de schimbat, dar compromisul generează rezistență. Atunci când copilul greșește, evită cicăleala și critica. Nerăbdarea va crea resentimente, așa că așteaptă până când vei putea vorbi calm, cu stăpânire de sine. Rezolvă totul fără a fi în prezența altora. Ajută-l să-și vadă singur greșeala și să-și folosească voința pentru a o îndrepta. Asigură-l că găsește ajutor la Izvorul iertării și puterii. Păstrează-i intact respectul de sine și insuflă-i curaj și speranță.
 
      Perfecționați-vă continuu
Și tu, și el. Caută neîncetat realizări mai înalte, metode mai bune. Creșterea îți va împrospăta viața și va fi o inspirație pentru copilul tău. Așa va înțelege că fiecare greșeală și dificultate pe care o depășește va deveni o piatră pe care calcă pentru a ajunge la trepte și mai înalte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu