duminică, 16 decembrie 2018

Printre îngeri – Din nou în Nazaret (Povestirea 10)




În timpul în care au locuit ei departe, s-au petrecut schimbări în țara lor. La Betleem, familii triste cum fuseseră cândva demult egiptenii, la exod. Își plângeau copilașii și se întrebau de ce?! Unde plecaseră îngerii de nu-i mai ocrotiseră? Poate se întristaseră că ei n-au vrut să știe de Mesia? Se întrebau cu toții, de la tânăr la bătrân, de ce venise așa necaz acolo peste ei.

Găsiseră un mic fragment în suluri, scris de Ieremia: ”Un țipăt s-a auzit în Rama, plângere și bocet mult. Rahela își jelea copiii și nu voia să fie mângâiată, pentru că nu mai erau.” Cam despre ei părea să fie vorba... O, cât de bine știu profeții cum e golul ce urmează plecării lui Mesia. Chiar de era copil, în urma Lui a rămas tristă valea și fără mângâiere. Și triști au plecat și îngerii din locul acela, pentru că nu găsiseră onoarea pe care o doreau pentru un Rege cum nu mai văzuse lumea noastră.

La Ierusalim se așternuse frământarea. Rabinii cercetau politica, nu Cartea Sfântă. Irod murise și trebuia să vină rege nou. Oare cum o să fie noua guvernare. Trebuia să fie aranjată colaborarea, să fie stabilite înțelegeri. Nici gând de pregătiri pentru Mesia...

Dar în Egipt se strâng bagaje. Un sol ceresc venise cu mesajul că este timpul de plecare. Au luat ce aveau și au pornit, dar nu știau încă prea bine planul. Unde să meargă, unde e siguranță pentru copilaș? Iosif avea nevoie de călăuzire iarăși și s-a rugat fierbinte să știe ce să facă. În Iudeea împărățea Arhelau, în locul tatălui său Irod. Avea să fie bine acolo, oare? În vis, a primit imediat răspunsul. Un înger a venit să-l înștiințeze că drumul e deschis spre Galileea. Așa că s-au întors la Nazaret.

S-au așezat să locuiască în oraș, necunoscuți, neonorați. Au dus o viață simplă, cu muncă umilă și viață modestă. Copilașul a crescut învățând alături de mama Sa cum trăiesc pământenii, cu bucurii și cu suferință, cu tristeți și mângâieri. A studiat Scriptura și a dobândit cea mai înaltă cunoștință pe care o putea primi, pentru că era cartea Tatălui Său, Creatorul. Putea să ia cu bine orice examen al școlilor din vremea Lui, pentru că studiu Său acoperise orice știință. Dar cea mai prețioasă lecție pe care a învățat-o a fost rugăciunea. Când se pleca în taină să vorbească cu Tatăl Său, în orice dimineață și în fiecare seară, primea putere, sfat, pricepere, ca lupta ce avea de dus cu Șarpele să fie sigur câștigată. Aceasta era arma Sa secretă cu care spera să îl învingă pe deplin. Ca om, n-avea nădeje, dar om și Dumnezeu era posibil.

În fiecare an, împreună cu părinții, mergeau la sărbătoarea Paștelui. Când a împlinit doisprezece ani, tânărul Isus a intrat în Templu și a participat la ceremoniile care simbolizau misiunea Sa în lumea noastră. A privit mielul care murea pe altar și a fost impresionat să înțeleagă mai clar de ce venise pe Pământ. În mintea Sa de copil au început să se lege pasajele pe care le memorase pe când învăța să citească Tora. Toată Legea avea legătură cu venirea Lui. A rămas pe gânduri privind la toate ceremoniile care se desfășurau în Templu. Privea luminile, pâinea, apa, sângele jertfelor, toate aveau însemnătate.

Timpul a trecut și părinții Lui au plecat spre casă împreună cu celelalte rude și cunoscuții cu care veniseră, fără să observe lipsa copilului Isus. L-au căutat timp de trei zile și L-au găsit în Templu, discutând cu învățătorii, ascultându-i și punându-le întrebări. Toți cei care Îl auzeau, rămâneau uimiți de pricerea și de răspunsurile Lui. Înmărmuriți, I-au spus: ”Te-am căutat cu îngrijorare, pentru ce Te-ai purtat așa cu noi?”
Respectuos, le-a răspuns: ”De ce M-ați căutat? Oare nu știați că trebuie să fiu în casa Tatălui Meu?” Apropierea de Tatăl Său, atât în Templu, dar mai ales în locurile liniștite din natură l-a pregătit pentru o luptă necontenită împotriva puterilor întunericului. La fiecare pas, vrăjmașul Său se străduia să-I umple viața de ispită și provocări. A acordat atenție deosebită fiecărui lucru, formându-Și un caracter desăvârșit. A purtat veșminte simple de tâmplar, a trudit alături de Iosif în atelier, însă în orice aspect al vieții a oferit un model vrednic de admirat și de urmat, fiind plăcut înaintea lui Dumnezeu și înaintea oamenilor.

A trăit în Nazaret, printre oamenii de rând, având originea nebănuită. Când și când străfulgera divinitatea prin cuvintele Sale de o blândețe deosebită sau prin faptele Lui ce răspândeau o bunătate fără de egal. Căci pentru tot ce a adus în lume n-a așteptat nimic în schimb, căci oamenii nu aveau ce să Îi aducă și să nu fie de la El primite.

A asteptat tăcut în orășelul cu coline până ce-a auzit chemarea. Mergeau cu toții într-acolo și a înțeles că este timpul să-Și înceapă drumul pentru care coborâse pe planetă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu