duminică, 16 decembrie 2018

Printre îngeri – În Răsărit (Povestirea 8)



Îngerii aveau noutăți de împărtășit unii altora. Găsiseră într-o țară îndepărtată niște oameni care cercetau Scriptura și așteptau să vină Mesia. Erau niște filozofi din Răsărit, oameni înțelepți, bogați și nobili. Cercetaseră natura și descoperiseră că ea este lucrarea lui Dumnezeu. Apoi au început să-I cerceteze Cartea în care El se descoperea oamenilor. Aflaseră de acolo că urma să vină în lume o ”lumină” care va străluci pentru toate neamurilor și sperau că vor primi și ei mântuirea, deși se aflau la marginea lumii... credeau ei pe-atunci. Studiaseră profeția, calculaseră anii scriși de înțeleptul Daniel, înțeleseseră că este foarte aproape timpul venirii lui Hristos și descoperiseră că toate profețiile Cărții Sfinte se împliniseră fără greșeală, exact la vremea anunțată. Așteptau nu nerăbdare semnul care să le arate acest mare eveniment, ca să poată fi printre primii care să spună bun-venit Pruncului Rege din ceruri și să i se închine.

Uimiți de o așa sfântă dorință, printre îngeri s-a propus repede un plan. Aveau nevoie de o stea și tot mai mulți s-au oferit să vină, să-și alăture lumina, pentru ca sigur înțelepții să-i poată observa. Au zburat grăbit spre Răsărit și la lăsarea nopții au zăbovit pe cer și-au luminat puternic. Oare era destul de clar mesajul? Oare veniseră suficient de mulți? O, da!

S-au adunat mulți oameni dornici să observe noul astru. Nu era stea fixă, nici vreo planetă, iar strălucirea ei nu semăna cu celelalte. S-au adunat și astronomi, și preoți, magi și mulți curioși, pentru că fenomenul a trezit un mare interes. Printre acești cercetători erau și înțelepții care așteptau mesajul. Au desfășurat repede sulurile străbunilor și au găsit scris: ”O stea răsare în Iacov, un toiag de cârmuire se ridică din Israel.” Este posibil ca acesta să fie vestitorul Celui Promis? S-au sfătuit, au cercetat, s-au pregătit și nu după multă vreme au pornit în căutarea Prințului nou-născut.

Călătoreau spre locul indicat de Scriptură, însă mare le-a fost bucuria cand au observat, la lăsarea nopții, că steaua pornise împreună cu ei. Auziseră probabil de stele căzătoare, știau că fiecare astru își are propria traiectorie, însă ca un luceafăr să călăuzească muritorii, înaintând alături de ei, încă nu se scrisese vreodată. S-au hotărât să călătorească în fiecare noapte, pentru a nu pierde o așa minune. Când s-au apropiat de cetatea Ierusalim, solii strălucitori s-au învăluit în întuneric și nu i-au mai condus. Fiind siguri că întreg palatul este în sărbătoare pentru nașterea noului Rege, înțelepții au început să pună întrebări în dreapta și în stânga. Sosirea lor a provocat zarvă și au fost conduși repede la Irod. Surprinși profund de răceala trecătorilor la un subiect atât de important pentru lumea întregă, călătorii au repetat întrebarea: ”Unde este Împăratul de curând născut al Iudeilor? I-am văzut steaua în Răsărit și am venit să ne închinăm Lui.”

Când a auzit împăratul Irod acest lucru, s-a tulburat mult. Întreg palatul a fost cuprins de agitație. Irod i-a suspectat pe toți cei din jurul său că participă la un complot împotriva sa și cu viclenie a început să-și facă planuri spre a zădărnici orice efort de a-i fi luat tronul. I-a chemat pe învățați, pe preoți și pe conducătorii poporului și i-a întrebat unde trebuia să se nască Hristosul. ”În Betleemul din Iudeea” i-au răspuns ei imediat. Iată ce spun profeții: ”Și tu Betleeme, țara lui Iuda, nu ești nicidecum cea mai neînsemnată dintre căpeteniile lui Iuda, căci din tine va ieși o Căpetenie, care va fi Păstorul poporului Meu.”

Atunci Irod a chemat în ascuns pe magi și a aflat întocmai de la ei vremea în care se arătase steaua. Apoi i-a trimis la Betleem și le-a zis: ”Duceți-vă de cercetați cu deamănuntul despre Prunc, și când Îl veți găsi, dați-mi și mie de știre, ca să vin și eu să mă închin Lui.” După ce au ascultat pe împărat, călătorii au plecat. Oare chiar să nu fi știut nimeni de nașterea prințului pentru care întreg Universul făcuse pregătiri deosebite?

Imediat ce s-a lăsat noaptea, au observat că steaua pe care o văzuseră în Răsărit mergea înaintea lor, până ce a venit și s-a oprit deasupra locului unde era Pruncul. N-au găsit nici gardă regală, nici oameni onorați la poartă. Părinții, niște oameni simpli de la țată, erau singurii care îl însoțeau pe copilaș. N-au mai putut e bucurie când au intrat și l-au văzut pe micuțul Rege. S-au aruncat cu fața la pământ și I s-au închinat. Știau că e mai mult decât se vede. Simțeau că au întâlnit divinitatea. Și-au deschis visteriile și i-au oferit daruri și ofrande scumpe de aur, tămâie și mir.

Deși în casă era sărbătoare, îngerii rămăseseră afară să vegheze. Știau că vizita înțelepților la Ierusalim, deși fusese îndrumată chiar de ei spre a-i anunța pe conducători, avea să pricinuiască mari necazuri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu