duminică, 16 decembrie 2018

Printre îngeri – În Ierusalim (Povestirea 7)




Cu fiecare zi ce trecea, grija îngerilor pentru prunc era tot mai atentă, cu atât mai mult cu cât pericolele ce puteau apărea asupra unei fiinţe aşa de firave puteau fi tot mai multe. Se apropia momentul când Maria şi Iosif aveau de mers la Templu, în Ierusalim. Iosif a pregătit măgărușul și a legat deasupra colivia cu porumbeii ce trebuiau aduși jertfă pentru întâiul născut . Maria a înfășat pruncul și a luat merindele pentru drum. Au pornit în zori, pentru ca să aibă timp să se întoarcă până seara. Parcurgeau drumul încet, urcând și coborând printre coline, străjuiți fiind de-o parte și de alta de îngeri atenți. Jertfa pe care o aveau de adus era un prilej de meditație și de adâncă recunoștință. Fiecare părinte își amintea în astfel de ocazii cum au fost ocrotite familiile lor de groaza morții pe care au simțit-o egiptenii la plecarea lor din țara Egiptului, cum îngerii au stat de veghe la fiecare casă în care se aflau copii care Îl aleseseră pe Dumnezeu ca ocrotitor și niciunul din aceștia nu murise. Înțeleseseră atunci mai bine ca în alte ocazii că fiecare pământean ar fi trebuit să își plătească singur vina, dacă nu plătea Mesia. Și că fiecare jertfă timp de mii de ani oglindea spre jertfa Fiului lui Dumnezeu.

Tăcuți, au pășit pragul Tempului, Maria ținând pruncul strâns la piept, iar Iosif căutând să împlinească Legea. Dar, iată, cineva îi aștepta! Pe prunc, de fapt... L-a luat în brațe, l-a privit intens, a suspinat și apoi, încet, și-a ridicat privirea către cer:
”Acum, slobozește în pace pe robul Tău, Stăpâne, după Cuvântul Tău. Căci au văzut ochii mei mântuirea Ta, pe care ai pregătit-o să fie, înaintea tuturor popoarelor, lumina care să lumineze neamurile și slava poporului Tău.”

Maria și Iosif priveau cu mirare la omul care îi întâmpinase. Era un bătrân simplu, pe nume Simeon, ce ducea o viață sfântă înaintea lui Dumnezeu. Își dorise foarte mult să-L vadă pe Mântuitorul și Duhul Sfânt îl înștiințase că nu va muri înainte să-L vadă pe Hristosul Domnului. În acea dimineață, Duhul lui Dumnezeu l-a chemat degrabă pe Simeon, și spre mângâierea sa, când au adus părinții înăuntru pe Pruncul Isus, fața i s-a luminat de bucurie.

Tot atunci a sosit acolo Ana, fata lui Fanuel, o proorociță în vârstă de 84 de ani. Ea nu se depărta de Templu și zi și noapte slujea lui Dumnezeu cu post și cu rugăciuni. Când a văzut Pruncul, a început să laude pe Dumnezeu și să vorbească despre Isus tuturor ce așteptau mântuirea.

Impresionați de tot ce văzuseră și auziseră, Maria și Iosif au împlinit tot ce stabilise Legea Domnului și s-au întors spre casă, păstrând în inimile lor toate cele întâmplate. Simțeau că cerul întreg purta de grijă bebelușului pe care îl aveau lângă ei...Câte minuni fuseseră date ochilor lor să privească de când a apărut copilașul acesta în viața lor! Și încă mai aveau multe de văzut...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu